MOJE ERASMUS+ ISKUSTVO

Nakon mog prvog Erasmus+ iskustva na razmjeni u Mariboru, željela sam u potpunosti iskoristiti priliku koju taj program nudi i prijaviti se na još jedan semestar Erasmus+ razmjene. Poziv koji je objavljen za razmjenu na Univerzitetu u Poitiersu je bila za mene prilika da provedem semestar studija na jednom od najstarijih univerziteta u Evropi, kao i da provedem 5 mjeseci u Francuskoj, da upoznam njenu kulturu i posjetim gradove kao što su Paris, Bordeaux, Nantes, Toulouse, La Rochelle i mnoge druge.

 

Sama razmjena na Univerzitetu u Poitiersu je veliko iskustvo kako u akademskom pogledu tako i u pogledu funkcionisanja jednog savremenog evropskog univerziteta. Koncept velikog kampusa sa nekoliko kantina, čitaonica, biblioteka, studentskih domova, uz zasebne zgrade fakulteta jasno oslikava način na koji bi se trebali razvijati univerziteti i na našim prostorima.

 

Što se tiče izbora predmeta i plana i programa, oni su u mnogome okrenuti aktuelnim dešavanjima u svijetu, barem na fakultetu ekonomskih nauka. Principi koji se izučavaju iz raznih sfera ekonomije se mogu «osjetiti» kako u globalnoj tako i regionalnoj ekonomiji. Kao jednu od stvari koje su me najviše oduševile je upravo ta konkretnost u obrađivanju aktuelnih fenomena ekonomije kroz realne primjere.

Studentima i studenticama bih preporučila da zgrabe priliku koja im se pruža i obogate sebe za neponovljivo iskustvo Erasmus+ razmjene. Dalje bih preporučila da iskoristite priliku i da što više naučite jezik koji se govori u zemlji u koju putujete, jer je to najbolji način da vaš studij tokom jednog semestra bude kompletno iskustvo. Željela bih i zahvaliti Uredu za međunarodnu saradnju Univerziteta u Zenici, koji je omogućio da se procedura završi u što kraćem roku i gdje se uvijek možete obratit za pomoć ili savjet.

Merima Kobilica, Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici

http://www.univ-poitiers.fr/international/venir-etudier-a-poitiers/venir-en-programmes-d-echanges/venir-en-programme-d-echange-679421.kjsp?RH=1328806189327