fbpx
skip to Main Content

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Na Pravnom Fakultetu Univerziteta U Zenici Obilježen Dan Sjećanja Na žrtve Holokausta

Pravni fakultet Univerziteta u Zenici od ove godine pridružuje se porodici institucija u svijetu koje obilježavaju Međunarodni dan sjećanja na žrtve nacističkih zločina u Drugom svjetskom ratu. On se tradicionalno obilježava 27. januara, na dan oslobođenja Auschwitza od strane Crvene armije 1945. i u većini evropskih država ovaj dan je prihvaćen kao dan sjećanja na žrtve holokausta. Važno je istaći da je i Opća skupština Ujedinjenih nacija 2005. usvojila Rezoluciju kojom je datum 27. januar prihvaćen kao Dan sjećanja na žrtve holokausta. U povodu toga Pravni fakultet je organizirao Okrugli sto na kojem su pored doktora prava i profesora učestvovali i predstavnici Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini i predstavnici Jevrejske zajednice Zenice, kao i gospodin Rejhan Prohić koji su svako iz svoga ugla i naučnog aspekta pridonijeli obilježavanju ovog datuma.

O strašnim zločinima počinjenim nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu govorili su profesori Pravnog fakulteta. U uvodnom izlaganju dr.sc. Dževad Drino govorio je o razmjerama zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu. Dr.sc. Benjamina Londrc se osvrnula na zakonska utemeljenja koja su nacisti koristili vršeći najstrašnije zločine i protjerivanja, a dr.sc. Enis Omerović predstavio je suđenje Adolfu Eichmannu. Na skupu su se obratili i predstavnici Jevrejske zajednice, Tina Bagarić iz udruženja Hagadah, kao i Vanja Udiljak ispred Jevrejske zajednice Grada Zenice.

Poseban doprinos ovom skupu dao je gospodin Rejhan Prohić, čija porodica Prohić je dobitnik priznanja Pravednici među narodima. To je najveće priznanje koje država Izrael daje nejevrejima koji su pružali pomoć u spašavanju od holokausta. Naime, porodica Prohić uspjela je da spasi djevojčicu, kćerku svojih prijatelja, a nakon 70 godina, gospodin Rejhan Prohić je stupio u kontakt sa Nadom Kolman koju je porodica Prohić spasila, te je ona u znak zahvalnosti zatražila da se prikupi sva dokumentacija o njenom spašavanju.

Podsjetimo još da je u Drugom svjetskom ratu stradalo oko 6 miliona Jevreja.

 

Zenica, 24.01.2019. godine

 

Derviša Zahirović, MA prava

Stručni saradnik za informisanje

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top