skip to Main Content

Održana druga Naučna konferencija “Imovinskopravni odnosi i državna imovina u Bosni i Hercegovini”

Jučer je u Vijećnici Grada Sarajeva uspješno realizovana druga Naučna konferencija “Imovinskopravni odnosi i državna imovina u Bosni i Hercegovini” čiji su organizatori Univerzitet u Zenici, Pravni fakultet Univerziteta u Zenici i Grad Sarajevo. Kao uvodničari obratili su se: dr. sc Benjamina Karić, gradonačelnica Grada Sarajeva, prof. dr. sc Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici i prof. dr. sc Larisa Velić, dekanesa Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici.
U okviru prve sesije Konferencije “Društveno-historijski aspekti” govornici su bili: akademik Slavo Kukić, prof. dr. sc Edin Mutapčić, prof. dr. sc Ajdin Huseinspahić i prof. dr. sc Sead Turčalo.
Predavači na drugoj sesiji pod nazivom “Imovinsko-pravni aspekti” bili su: prof. dr. sc Lada Sadiković, Ismet Velić, zamjenik pravobranioca Bosne i Hercegovine i prof. dr. sc Larisa Velić.

Zaključci Konferencije su:
– Bosna i Hercegovina treba zakon o državnoj imovini, zakon o općim i javnim dobrima i zakon o registraciji državne imovine.
– Nadležne institucije trebaju koristiti sve pravne mehanizme u cilju zaštite državne imovine.
– Nadležni organi trebali bi inicirati uključenje međunarodne zajednice u rješavanje imovinskopravnih pitanja i pitanja državne imovine.

Zahvaljujemo se svim predavačima, učesnicima i gostima Konferencije.

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Univerzitet u Zenici 2024 - Sva prava zadržana

Back To Top
Search
en_USEN