fbpx
skip to Main Content

Održana sjednica Foruma stakeholdera Univerziteta u Zenici

Dana 23.06.2022. na Univerzitetu u Zenici je održana sjednica Foruma stakeholdera Univerziteta u Zenici. Forum stakeholdera je stalno tijelo Univerziteta sastavljeno od predstavnika poslovnog okruženja, resornih ministarstava, interesnih grupa i nevladinih organizacija, alumnija i studenata. Forum stakeholdera ima savjetodavnu ulogu koja se ogleda u pokušaju boljeg uvezivanja Univerziteta u Zenici i poslovnog svijeta odnosno tržišta rada, te davanju povratnih informacija menadžmentu i zaposlenim na Univerzitetu kada su u pitanju bitne stvari u funkcionisanju Univerziteta, kao što su razvoj novih studijskih programa i fakulteta, povezivanje sa tržištem rada, jačanje veza sa zajednicom alumnija…

Na sjednici su članovi Foruma upoznati sa aktivnostima Univerziteta u oblastima organizacije dualnih studija, kratkih ciklusa i vanrednih studija u okviru evropskih ERASMUS+ projekata izgradnje kapaciteta DUALSCI (Jačanje kapaciteta za implementaciju dualnog obrazovanja u sektoru visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini) i PARTISH (Razvoj vanrednih studija i kratkih ciklusa učenja u visokom obrazovanju Bosne i Hercegovine). Diskutovana su zakonska rješenja vezana za navedene vrste obrazovanja, koja su uvrštena u prijedlog Zakona o visokom obrazovanju Zeničko-dobojskog kantona, a koji se trenutno nalazi u proceduri usvajanja. Zaključeno je da je neophodno dodatno definisati izvođenje ovih oblika obrazovanja kroz pravilnike i Statut Univerziteta, kako bi se uskladili interesi svih oih koji su uključeni u proces, od poslodavaca, preko Univerziteta, do one najbitnije kategorije – studenata. Članovi Foruma stakeholdera su izrazili spremnost da u narednom periodu aktivno učestvuju u iznalaženju i predlaganju neophodnih rješenja.

Na sjednici je također bilo riječi o inicijativi Udruženja poslodavaca Zenica i Unije studenata UNZE o donošenju zakona o studentskom radu/studentskom servisu koji bi definisao minimalnu satnicu, ograničenje broja sati sedmično za studente, zašitu na radu i plaćanje poreza i doprinosa. Forum stakeholdera će se aktivno uključiti u pripremanje konferencije na temu studentskog rada i prakse, koje je u organizaciji Univerziteta u Zenici planirana u oktobru 2022. godine. Cilj ove konferencije je utvrđivanje prijedloga zakona o organizovanju studentskog rada i prakse u Zeničko-dobojskom kantonu.

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top
Search