fbpx
skip to Main Content

POČELO DRŽAVNO PRVENSTVO U ROBOTICI

Univerzitet u Zenici organizator je Državnog prvenstva u robotici koje je danas počelo u Gradskoj areni “Husejin Smajlović”. Na ovom takmičenju učestvuje 18 takmičarksih ekipa u tri različite kategorije, a pobjednici  će predstavljati  Bosnu i Hercegovinu na svjetskom takmičenju koje će se održati u novembru mjesecu u Dortmundu, Njemačka.

Državno prvenstvo organizirano je uz pokroviteljstvo Grada Zenice i Agencije ZEDA kroz projekat Agora, koji se finansira iz Dunavskog Transnacionalnog Programa, te Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona. Manifestaciju su podržali i BH Telecom, Devmatec, Ruff cycles SEE d.o.o. i GS-Tvornica mašina Travnik.

“Univerzitet u Zenici želi ovim putem da ukaže na veoma važnu potrebu, a to je da djeca od početka obrazovanja shvate značaj robotike. Želimo poručiti da na našem Univerzitetu postoji studijski program robotike, a mi želimo djecu blagovremeno pripremati kako bi svi koji imaju afiniteta prema robotici mogli studirati na našem Univerzitetu.”, kazao je prof.dr.sc. Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici.

Rektor se također zahvalio Gradu Zenica koji je obezbijedio prostor za održavanje ovog prestižnog takmičenja, Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport koje je izdvojilo novčana sredstva za kupovinu robota, te Univerzitetu Edutus i Agenciji ZEDA sa nesebičnu podršku i odličnu saradnju.

Takmičenje su prigodnim obraćanjima otvorili prof.dr.sc. Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici, gospodin Senad Pašalić, direktor Agencije ZEDA u ime Grada Zenice, prof.dr.sc. Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i gospodin Zoltan Szogi,  glavni izvršni direktor WRO i predstavnik Univerziteta Edutus.

Takmičenje će trajati do popodnevnih sati kada se očekuje proglašenje pobjednika.

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top
Search