Otvorena EU ProLocal Akademija

Otvorena EU ProLocal Akademija

U utorak 08.maja 2018. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici svečano je otvorena  EU ProLocal Akademija u okviru Competitive Business Based Export and Training Service Centre (COBETS) projekta  EU ProLocal programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj finansiranog od strane Europske Unije i Vlade Njemačke, te implementiranog od strane Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ-a),

Primarni cilj ovog projekta jeste unapređenje pristupa tržištu za preduzeća iz drvoprerađivačkog sektora. U okviru EU ProLocal akademije organizirat će se obuke za predstavnike rukovodstva preduzeća partnera. Izazovi u području finansiranja, likvidnosti, odabira zemlje prilikom nasupa na inostranom tržištu, pravni aspekti izvoznog poslovanja samo su neki od izazova na koje će odgovore ponuditi predstavnici akademske zajednice. Posebno  je važno istaći da će akademija imati međunarodni karakter jer će pored profesora iz Bosne i Hercegovine učešće uzeti i profesori iz Srbije. Partneri ovog projekta su preduzeća iz područja drvoprerade i to njih osam.

Moderno opremljeni Trening centar  EU ProLocal Akademije  su presjecanjem vrpce otvorili doc.dr.sc. Alaudin Brkić i gospodin Safet Škaljić, direktor Inter-com d.o.o. Zenica.