skip to Main Content

POČELO DRŽAVNO PRVENSTVO U ROBOTICI

Univerzitet u Zenici je po treći put suorganizator državnog prvenstva u robotici WRO koje je danas počelo u Gradskoj areni „Husejin Smajlović“. Na takmičenju učestvuju 24 ekipe u različitim starosnim kategorijama, a pobjednici će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na svjetskoj olimpijadi koja će se ove godine održati u Panami.

“U saradnji sa Univerzitetom Edutus iz Mađarske, uz podršku Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Grada Zenice, mi već tradicionalno organizujemo takmičenje u robotici u Zenici. U odnosu na prošlu godinu kada smo imali 18 ekipa, ove godine imamo 24 što jasno ukazuje na opravdan interes da se ovoj manifestaciji pridaje puno više pažnje. Mladima želimo poručiti da se trebaju baviti jednom naučnom oblašću koja je budućnost za čitav svijet, a to je robotika. Mi na Univerzitetu u Zenici trebamo stvarati pretpostavke da djeca mogu studirati studijski program robotike.“, kazao je prof.dr.sc. Jusuf Duraković.

Ovo takmičenje je svakako pokazatelj da u našem gradu i kantonu postoji interes i opravdanost za atraktivne studijske programe, te bi u skorijoj budućnosti bilo neophodno obezbijediti pokretanje studijskog programa elektrotehnike.

Podršku ovom takmičenju od samog početka pružila je Vlada Zeničko-dobojskog kantona na čelu sa premijerkom gđom Amrom Mehmedić koja se danas obratila prisutnima.

„Neka ovaj događaj bude inspiracija za sve nas da podržimo mlade ljude u njihovim snovima i ambicijama. Neka nam posluži kao podsjetnik da su inovacije i tehnologija ključni faktori koji oblikuju našu budućnost. Kao zajednica moramo pružiti podršku mladim talentima, osigurati im resurse i prilike za razvoj njihovih vještina.  Vlada Zeničko-dobojskog kantona će nastaviti ulagati u obrazovanje, posebno u području robotike i tehnologije.“ , istakla je premijerka Amra Mehmedić.

Uvodnim obraćanjima prisutne su pozdravili prof.dr.sc. Malik Čabaravdić, mr.sc. Kenan Varda, gospodin Namir Škaljo, direktor BH Telekom Zenica i Peter Tamas Szilasi, predstavnik Univerziteta Editus.

Takmičenje organizuje Univerzitet EDUTUS, Univerzitet u Zenici, Grad Zenica, Razvojna agencija Zeda i Udruženje Obrazovanje za novo doba – STEAM Obrazovanje uz podršku sponzora.

Proglašenje pobjednika bit će upriličeno u kasnim popodnevnim satima, kada ćemo znati koje ekipe predstavljaju našu državi u Panami.

 

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Univerzitet u Zenici 2024 - Sva prava zadržana

Back To Top
Search
en_USEN