fbpx
skip to Main Content

Poslovna misija i B2B susreti sa inostranim kompanijama

Poslovna Misija I B2B Susreti Sa Inostranim Kompanijama

Ekonomski fakultet  Univerziteta u Zenici bio je organizator Poslovne misije i B2B susreta sa inostranim kompanijama u okviru Competitive Business Based Export and Training Service Centre (COBETS) projekta EU ProLocal programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj finansiranog od strane Europske Unije i Vlade Njemačke, te implementiranog od strane Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ-a), koji su se održali u periodu od  18.juna – 20.juna.2018. godine.

19. juna 2018. godine u Dekanatu Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici organiziran je prijem za goste iz Republike Srbije koje su činili, predstavnik Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, Dušan Petković, koordinator za poljoprivredu, profesori Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu prof.dr Srđan Šapić, doc.dr sc. Vladan Ivanović i prof.dr Srđan Furtula, kao i predstavnici privrede.

Delegaciju su ugostili prof.dr sc. Damir Kukić, rektor Univerziteta u Zenici i doc.dr sc. Alaudin Brkić, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici, sa prof.dr sc. Enesom Hašićem, prorektorom za nastavu i studentska pitanja, prof.dr sc. Hasanom  Mahmutovićem, prorektorom za finansije i razvoj, te prof.dr sc. Darkom Petkovićem i mr sc. Jasminom Džafić. Na sastanku se razgovaralo o potencijalima ZDK u oblasti drvoprerade, te o kapacitetima  Univerziteta u Zenici u učešću i davanju podrške privrednicima iz našeg okruženja u razvoju drvne industrije. Gosti su, s druge strane predstavili kapacitete svoje regije i saradnju između Univerziteta u Kragujevcu i privrednika regije. Također, razgovaralo se i o saradnji dva univerziteta i rješavanju problema u oblasti obrazovanja, te povezanosti obrazovanja i privrede, a koji su zajednički prepoznati kao ključni problemi i za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srbiju. Za Univerzitet u Zenici je posebno značajna razmjena iskustava sa inostranim partnerima, posebno sada kada je u toku formiranje studija „Dizajn i tehnologije u drvopreradi“ na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Predstavnici Univerziteta u Zenici sa gostima su potom posjetili Privrednu komoru ZDK kantona i Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK.

U popodnevnim satima na Ekonomskom Fakultetu Univerziteta u Zenici održana su predavanja sa sljedećim temama:

  • „Izbor zemlje ulaska drvoprerađivačkih preduzeća i određivanje tržišnog učešća“, prof.dr Srđan Šapić, Ekonomski fakultet Univerziteta u Kragujevcu,
  • „Stanje i perspektive razvoja drvoprerađivačke industrije u Republici Srbiji“, doc.dr sc. Vladan Ivanović, Ekonomski fakultet Univerziteta u Kragujevcu,
  • „Finansiranje drvoprerađivačkih preduzeća“, prof.dr Srđan Furtula, Ekonomski fakultet Univerziteta u Kragujevcu.

U pauzama između predavanja održani su i B2B susreti privrednika iz BiH, privrednika iz R.Srbije, predstavnika Univerziteta u Zenici i predstavnika Univerziteta u Kragujevcu.

Trećeg dana posjete, gosti su imali priliku da posjete i obiđu kapacitete Instituta „Kemal Kapetanović“ u Zenici i značajne znamenitosti Grada Zenice.

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top
×Close search
Search