Potpisan Protokol o saradnji između Univerziteta u Zenici i Univerziteta u Istanbulu

Potpisan Protokol o saradnji između Univerziteta u Zenici i Univerziteta u Istanbulu

U Istanbulu je 06.02.2018. godine potpisan Protokol o saradnji između Univerziteta u Istanbulu i Univerziteta u Zenici. Protokol su potpisali rektor Univerziteta u Istanbulu prof.dr Mahmut Ak i rektor Univerziteta u Zenici prof.dr Damir Kukić.

Ovim Protokolom uspostavlja se saradnja između univerziteta  u smislu razmjene studenata, nastavnog i administrativnog osoblja,  zajedničkih istraživačkih projekata, razmjene  akademskih materijala  i informacija, kao i zajedničke organizacije stručnih seminara  i konferencija.

Prof.dr Mahmut Ak, rektor Univerziteta u Istanbulu razgovarao je sa delegacijom Univerziteta u Zenici koju su činili prof.dr Damir Kukić, rektor Univerziteta u Zenici, prof.dr Halil Mehtić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici, prof.dr Edina Solak, šef  Odsjeka za turski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici, prof.dr Izet Pehlić i prof.dr Safvet Halilović.

Na sastanku se razgovaralo o saradnji između dva univerziteta, a posebno o realizaciji programa “Digitalno mapiranje kulturne baštine u Bosni i Hercegovini iz perioda Otomanske imperije”  te o modelima saradnje  i projektima u kojima bi učestvovao Islamski pedagoški fakultet iz Zenice.

Ova saradnja je veoma značajna za Univerzitet u Zenici s obzirom na rejting Univerziteta u Istanbulu.