fbpx
skip to Main Content

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI IZMEĐU UNIVERZITETA U ZENICI I BOSANSKOHERCEGOVAČKO-AMERIČKE AKADEMIJE UMJETNOSTI I NAUKA

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI IZMEĐU UNIVERZITETA U ZENICI I BOSANSKOHERCEGOVAČKO-AMERIČKE AKADEMIJE UMJETNOSTI I NAUKA

U petak 17.06.2016. godine Univerzitet u Zenici je ugostio predstavnisaradnja-unze-bh-us-akademija-umjetnost-nauka-2ke Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka te se ovom prilikom potpisao Sporazum o naučnoistraživačkoj i obrazovnoj saradnji između dvije institucije.

Bosanskohercegovačko–Američka Akademija nauka i umjetnosti (BHAAAS) je međunarodno afirmirana institucija. Svrha i cilj BHAAAS su širenje i razvoj nauke i umjetnosti u bosanskohercegovačkoj dijaspori u SAD i Kanadi. BHAAAS ima namjeru da poveže bosanskohercegovačke naučnike, umjetnike i pojedince istaknute u svojim profesionalnim oblastima, kao i da gradi mostove saradnje s domovinom.

saradnja-unze-bh-us-akademija-umjetnost-nauka-3Uvažavajući ciljeve i iskazane potrebe Univerzitet i BHAAAS su se usaglasili da im je od iznimne važnosti pokretanje međusobnu stručne i naučne saradnje poput organizovanja pozvanih predavanja, kongresa, simpozija, mentorskih programa i sudjelovanja u naučnoistraživačkim projektima. Sporazumom je takođe predviđen zajednički rad na istraživačkim projektima te apliciranje kod državnih, kantonalnih, međunarodnih i EU fondova, kao i prikupljanje donacija od međunarodnih institucija i prijateljskih država za tu svrhu. Ovo je bila prilika da predstavnici dvije institucije razmijene ideje o prvim projektima i mogućnostima saradnje, a posebno je razmatrano pitanje studijskog boravka studenata Univerziteta u Zenici u SAD-u a uz podršku predstavnika Akademije.

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top
×Close search
Search