skip to Main Content

POSJETA IRANSKE DELEGACIJE UNIVERZITETU U ZENICI

Danas je Univerzitet u Zenici posjetila delegacija iz Irana koju su činili predstavnici privrede, državni predstavnik za tehnološke parkove Irana kao i Predsjednik Privredne komore Irana. Posjeta je realizirana u koordinaciji sa Privrednom komorom FBIH i asocijacijom privrednika IRBA.

 Predstavnici privrede iz Irana susreli su se sa menadžmentom Univerziteta u Zenici, predstavnicima Grada Zenice, predstavnicima Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona, predstavnicima Udruženja poslodavaca Zenica, kao i sa predstavnicima kompanija sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

U prvom dijelu ove posjete gostima je prezentirana misija i vizija Univerziteta u Zenici, njegova organizacijska struktura, uslovi studiranja i značaj postojanja Univerziteta u Zenici za sve aspekte društvenog života centralnog dijela Bosne i Hercegovine. Gostima su također prezentirani turistički i privredni potencijali Grada Zenice i Zeničko-dobojskog kantona.

U drugom dijelu posjete upriličen je sastanak menadžmenta Univerziteta u Zenici sa predstavnicima Iranskog nacionalnog investicijskog fonda na kojem se razgovaralo o mogućnostima formiranja tehnološkog parka u okviru Univerziteta u Zenici, ali i Zeničko-dobojskog kantona. Sastanku je prisustvovao i direktor Kantonalne bolnice Zenica gdin. Rasim Skomorac, te s obzirom da se uskoro očekuje formiranje univerzitetskog kliničkog centra, razgovaralo se i o mogućim projektima ulaganja i saradnje sa KBZ Zenica.  Na sastanku se također razgovaralo o mogućnostima dolaska studenata iz Irana i uslovima studiranja na Univerzitetu u Zenici.

Upriličeno je potpisavanje Memoranduma o saradnji između Univerziteta u Zenici i Iranskog državnog inovacijskog fonda. U ime Univerziteta u Zenici, Memorandum je potpisao prof.dr.sc. Jusuf Duraković.

Ovim Memorandumom predviđa se zajednička saradnja u programima i projektima na području inovacija, odnosno uspostavljanju inovacijskih, inkubacijskih i razvojnih centara, međusobno usavršavanje i razmjenu naučnika i specijalista uz pružanje pomoći u zajedničkim inovacijskim projektima, organiziranje sastanaka, simpozijuma, konferencija, radionica i drugih događaja, kao i druge oblike saradnje od značaja za obje strane.

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top
Search