skip to Main Content

Realiziran projekat „Studija o ispitivanju sastava i mogućnostima reciklaže odloženih otpadnih materijala na odlagalištu industrijskog otpada Rača“

Univerzitet u Zenici je uz finansijsku pomoć Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine realizirao projekat „Studija o ispitivanju sastava i mogućnostima reciklaže odloženih otpadnih materijala na odlagalištu industrijskog otpada Rača“.

Odlagalište industrijskog otpada „Rača“ na kojoj se prevashodno deponiraju otpadni materijali nastali u proizvodnim pogonima Željezare Zenica, odnosno ArcelorMittal-a je u ovoj Studiji promatrana kao potencijalni površinski kop (sekundarnih) sirovina, odnosno odlagalište materijala koji može naći primjenu.

Pri izradi Studije urađeno je uzorkovanje odloženog materijala i izvršena hemijska analiza, odnosno ispitane fizičko-hemijske osobine istog. Utvrđeni sastav uzorkovanog materijala, ukazuje na razne vrste troske. Troska, nastala u metalurškim procesima, se danas upotrebljava za razne namjene (izrada nasipa, dodatak cementu, dodatak asfaltu i dr.), što je navedeno u zaključku.

Industrijsko odlagalište „Rača“ se naslanja na naseljeno gradsko područje a zemljište na kojem se nalazi je, usljed  potrebe širenja grada, dobilo na vrijednosti.

Za očekivati je da će rezultati predstavljeni u Studiji pomoći u iznalaženju bržeg rješenja za sanaciju i privođenja prostora Industrijske deponije „Rača“ novoj primjeni.

Studija će biti ustupljena Gradskoj upravi Zenica.

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Univerzitet u Zenici 2024 - Sva prava zadržana

Back To Top
Search
en_USEN