fbpx
skip to Main Content

Završna javna rasprava povodom seta novih dokumenata Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta (HEA)

Završna Javna Rasprava Povodom Seta Novih Dokumenata Agencije Za Razvoj Visokog Obrazovanja I Osiguranje Kvaliteta (HEA)

U organizaciji Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta (HEA) u Banjaluci je 08.09.2016. godine održana završna javna rasprava povodom seta novih dokumenata koje je izradila Agencija iz oblasti razvoja i osiguranja kvaliteta u visokom obrazovanju. Završna javna rasprava okupila je predstavnike javnih i privatnih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini, Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Centra za priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja, te predstavnike međunarodnih organizacija uključenih u reforme visokog obrazovanja.

Predmet završne rasprave bila su četiri dokumenta: Kriteriji za akreditaciju studijskih programa, Odluka o normama kojima se utvrđuju minimalni standardi u oblasti visokog obrazovanja, Preporuke o kriterijima i standardima Ministarstvu prosvjete Republike Srpske, kantonalnim ministarstvima i Brčko Distriktu BiH za osnivanje i zatvaranje visokoškolskih ustanova, te za prestrukturiranje studijskih programa i Preporuke o kriterijima za licenciranje visokoškolskih ustanova i studijskih programa. Navedeni dokumenti predstavljaju rezultat razvojnih planova Agencije u oblasti akreditacije u Bosni i Hercegovini, prije svega studijskih programa te dio su novog sistemskog pristupa Agencije u osnaživanju preporuka nadležnim ministarstvima obrazovanja u BiH u okviru nadležnosti koje su dodijeljene Agenciji u skadu sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini.

Ispred Univerziteta u Zenici javnoj raspravi su prisustvovali prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta v.prof.dr.sc. Malik Čabaravdić, i menadžer za kvalitet Univerziteta doc.dr.sc. Ibrahim Plančić, koji su iznijeli i niz primjedbi, prijedloga i sugestija na navedene dokumente tokom prezentacije i rasprave.

 

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top
×Close search
Search