20.11.2018.  CIP, MF I PTF UNZE: PRAKTIČNA NASTAVA I POSLOVNI DAN ZA STUDENTE U TEŠNJU

20.11.2018. CIP, MF I PTF UNZE: PRAKTIČNA NASTAVA I POSLOVNI DAN ZA STUDENTE U TEŠNJU

Prvi veliki poslovni dan za realizaciju praktične nastave u zimskom semestru akademske 2018/19. godine za studente Mašinskog i Politehničkog fakulteta, bio je utorak 20.12.2018.godine kada su u okviru  nastave na Katedri za industrijsko inženjerstvo i CIM sisteme posjetili 4 poslovna sistema u Tešnju.

Praktičan nastavni proces započeo je posjetom poslovnom sistemu KALIM Tešanj –uspješnoj privatnoj kompaniji koja se bavi realizacijom različitih proizvodnih programa. Nakon pozdravnog obraćanja vlasnika Adema Kantića sa njegovim saradnicima upriličena je posjeta i prezentacija rada linija za hladno oblikovanje profila, linija za zavarivanje i krojenje (kamionske i traktorske prikolice, metalni ramovi za namještaj, građevinsku industriju i dr.), rezanje vodenim mlazom i dr.

Drugi na redu bio je eminentni poslovni sistem ARTISAN. U novom poslovnom prostoru studenti su vidjeli odjeljenja pripreme materijala i sušenja te završne obrade i montaže. U razgovoru sa CoE ing. Elvedinom Mandžukićem studenti su imali priliku da čuju brojne zanimljive elemente o poslovnom konceptu Artisana, dizajnerskim rješenjima, načinu kako dizajn prerasta u konstruktivno rješenje koje se šalje na izradu u pogon do načina pakovanja i otpreme gotovih proizvoda.

Treći poslovni sistem je bio također iz sektora drvoprerade-firma PROCESS. Ovaj proizvodni sistem koji postoji tek nekoliko godina već sada je stekao reputaciju najvećeg BH proizvođača hrastovih cinkanih ploča različitih dimenzija. U obraćanju direktora i vlasnika Jasmina Kalabića i njegovih saradnika studenti su čuli o planovima za razvoj kompanije a nakon toga u obilasku pogona i prezentiranim proizvodnim procesima mogli su da vide kako nastaju proizvodi u ovom poslovnom sistemu.

Profesor dr D.Petković je domaćinima u dva drvoprerađivačka sistema predstavio novi studijski program Dizajn i Tehnologije u Drvopreradi (DTD) na MF UNZE kao i projekt GIZ-RIPEUD – Razvoj inovativnog procesa edukacije i umrežavanja u oblasti drvoprerade u Srednjoj Bosni.

Na kraju radnog dana upriličena je posjeta najstarijem poslovnom sistemu i svakako jednom od brendova industrije u Tešnju- kompaniji POBJEDA. Studenti podijeljeni u tri grupe su imali priliku da vide kako nastaju osnovni proizvodi ove kompanije — pumpe za automobilsku industriju kao i pumpe za druge različite namjene (pumpe za poljoprivrednu mehanizaciju, traktore, kamione i dr.). Visoka preciznost, složenost i kvalitet elemenata koji se rade u Pobjedi su osnovne karakteristike mašinske obrade koja prati zahtjeve poznatih naručilaca proizvoda kao što su Mercedes, VW, Audi i dr. poznati automobilski brendovi. Domaćin posjete studenata UNZE bio je izvršni direktor za proizvodnju dipl.ing. Armin Ćostovic sa svojim timom saradnika. Za studente PtF primarni zadatak u posjeti bio je sagledavanje realizacije različtih tehnoloških procesa, za studente MF UNZE smjera MPT je to bilo programiranje CNC mašina a za odsjek Održavanje uvid u koncepcije i tehnologije održavanja koje provodi ova kompanija.