Održana 8. međunarodna konferencija  Environmental and Material Flow Management (EMFM 2018)

Održana 8. međunarodna konferencija Environmental and Material Flow Management (EMFM 2018)

Prošle sedmice, od 14. do 16. novembra 2018, u Zenici je održana 8. međunarodna konferencijaEnvironmental and Material Flow Management (EMFM 2018)“, koju je organizirao Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici (UNZE), zajednički s partnerima: Univerzitet u Beogradu, Tehnički fakultet iz Bora i Univerzitet primijenjenih nauka iz Trira, Univerzitetski kampus Birkenfeld.

Pitanja zaštite okoliša, klimatskih promjena i politike EU-a pokazuju trendove rasta i sve većeg interesovanja, te je u skladu s tim i konferencija EMFM 2018 imala odličan odziv i obuhvatila radove autora i koautora iz osam zemalja.

Na zadovoljstvo Organizacionog odbora, konferenciju EMFM 2018 su prepoznale i relevantne institucije kao što su Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK i Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Pored ministra mr Fahrudina Brkića iz Vlade ZDK i predstavnika Ministarstva FBiH, gostima su riječi dobrodošlice uputili i predstavnici Univerziteta u Zenici i Mašinskog fakulteta UNZE-a, tj. prorektor prof. dr Enes Hašić i dekan prof. dr Fuad Hadžikadunić te, posebno, prof. dr Šefket Goletić, šef Katedre za okolinsko inžinjerstvo UNZE-a i šef Organizacionog odbora EMFM 2018, pod čijim vodstvom je EMFM 2018 i organiziran.

Trodnevna Konferencija ugostila je preko 90 učesnika, na kojoj su autori i koautori predstavili 41 naučni i stručni rad. Samo plenarni dio je imao šest radova, poglavito o najnovijim dostignućima u oblasti novih metoda upravljanja okolišem, inženjerstva zaštite okoliša, obnovljivih izvora energije i održivog razvoja, uključujući nove alate i nove materijale. U uvodnom dijelu predstavljen je i posebni izvještaj o analizi Energetske strategije BiH i nedavno usvojenog Strateškog plana ruralnog razvoja BiH. Analizu je uradio tim stručnjaka okupljenih u NVO „Green Building Council“, a  podatke do kojih su došli predstavila je prof. dr Sanela Klarić.

Dalji rad EMFM 2018 odvijao se u tri sukcesivne sesije te su svi zainteresovani imali priliku predstaviti svoja istraživanja. Trećeg dana učesnici su posjetili laboratorije i centre Univerziteta u Zenici kao završne aktivnosti u sklopu EMFM 2018.

Ovom prilikom se želimo naročito zahvaliti našim sponzorima na njihovoj podršci (abecednim redom, to su bili): ALBA ZENICA d.o.o. Zenica, ArcelorMittal Zenica, Grad Zenica, JP BH Pošta, Tvornica cementa Kakanj (članica Heidelberg Cement Group) i Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona.

S obzirom na sve navedeno, sretni smo da je EMFM 2018 ostvario svoj cilj promoviranja novih naučnih i praktičnih dostignuća u oblasti inžinjerstva zaštite okoliša (i u srodnim područjima) i na taj način dao doprinos podizanju ukupnog nivoa znanja i stručnosti u spomenutim oblastima.

 

Za organizacioni odbor

Prof.dr Šefket Goletić