26-28.09.2018, URED ZA MEĐUNARODNU SARADNJU: ODRŽAN SASTANAK KONZORCIJA U OKVIRU ERASMUS+ PROJEKTA „STINT“ U PORTU (PORTUGAL)

26-28.09.2018, URED ZA MEĐUNARODNU SARADNJU: ODRŽAN SASTANAK KONZORCIJA U OKVIRU ERASMUS+ PROJEKTA „STINT“ U PORTU (PORTUGAL)

Politehnički univerzitet iz Porta (IPP) je bio domaćin sastanka konzorcija u okviru projekta STINT Erasmus+ programa. Projekt “Jačanje internacionalizacije u visokom obrazovanju BiH (Strengthening of Internationalisation in B&H Higher Education / STINT)“ realizuje se u okviru programske oblasti 2, KA 2 – Capacity Building in the field of Higer Education. Tokom trodnevnog rada su između ostalog predstavljeni postignuti rezultati u razvoju strategije internacionalizacije na Univerzitetima u BiH, izradi pravilnika o mobilnosti te razvoju modela nostrifikacije i ekvivalencije inostranih diploma. Osim toga napravljen je i plan daljnjih aktivnosti na projektu, sve do njegovog završetka u aprilu 2019. godine. Te aktivnosti uključuju nabavku dodatne opreme za podsticaj razvoja internacionalizacije na Univerzitetima u BiH, daljnju diseminaciju rezultata projekta, koja uz dosadašnje aktivnosti uključuje i održavanje diseminacione konferencije, te izradu plana održivosti po završetku projekta.

Pored svih javnih univerziteta iz BiH i domaćina Politehničkog univerziteta iz Porta, učesnici projekta STINT su i KU Leuven iz Belgije – Tehnološki kampus iz Genta (kao koordinator projekta) i Univerzitet Buckinghamshire New University iz Velike Britanije (London). Tim UNZE na ovoj radionici činili su prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta, prof.dr. Malik Čabaravdić, i ECTS koordinator UNZE, mr. Mirza Oruč.