fbpx
skip to Main Content

Održan 10. naučno – stručni skup „Quality 2017“

Održan 10. Naučno – Stručni Skup „Quality 2017“

U Neumu je u periodu od 17. do 20. maja 2017. godine održan jubilarni 10. naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem „Quality 2017“:

Skup  je počeo prije ravno osamnaest godina u Zenici, tačnije 1999 godine. Prva tri skupa su održana u Zenici, gradu organizatora, četvrti u Fojnici i evo već šesti put u Neumu. Dakle, skup se održava bijenalno. Održavanjem ovih skupova stvorena je tradicija koja svakako doprinosi afirmaciji Mašinskog fakulteta i Univerziteta u Zenici, te Bosne i Hercegovine.

Organizatori naučno – stručnog skupa su Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici, Katedra za upravljanje kvalitetom i metrologijom u Erlangenu i Asocijacija za kvalitet u Bosni i Hercegovini.

Naučno-stručni skup je nastao kao rezultat napora Mašinskog fakulteta da se olakša prihvatanje i razvoj pristupa kvalitetu kao osnovu uspješnog nastupa na tržištu i  kao uslova za međunarodne integracije BiH u svim elementima reprodukcije i kvaliteta kao ukupne filozofije života.

Cilj skupa jeste okupljanje ljudi koji se bave različitim aspektima kvaliteta, razmijena iskustava, saopštavanje rezultata istraživanja, definisanje problema i pronalaženje rješenja u mikro i makro razmjerama.

Naučni odbor skupa ove godine je prihvatio 79 radova  od 205 autora i koautora iz 10 zemalja Evrope (BiH, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Madžarska i Turska).

Zbog spriječenosti drugim obavezama da prisustvuju skupu, učesnike su pozdravili i zaželjeli uspješan rad:

  • sc. Nermin Džindić, ministar energetike i industrije FBiH,
  • Elvira Dilberović, ministar obrazovanja i nauke FBiH,
  • Mensur Sinanović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona,
  • Zlatko Jelić, ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona.

Uvodno izlaganje su održali prof. dr. Adam Hamrol (Poljska) i Enes Dedić (BiH). Skup je dalje nastavio sa radom prema predviđenom programu skupa u dvije sekcije.

Ovom prilikom se zahvaljujemo pokroviteljima skupa: Vladi FBiH, Vladi Zeničko dobojskog kantona i Gradu Zenica. Podršku organiziranju i održavanju Skupa pružili su i super sponzori  BH Telecom d.d. Sarajevo i  ITC d.o.o. Zenica.

 

Predsjednik Naučnog odbora
Prof. dr. sc. Sabahudin Jašarević

 

U prilogu pogledajte galeriju fotografija.

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top