Održana III Naučno–stručna Konferencija “Sestrinstvo jučer, danas i sutra” 13/14.11.2017. godine

Održana III Naučno–stručna Konferencija “Sestrinstvo jučer, danas i sutra” 13/14.11.2017. godine

U dane 13. i 14.11.2017. godine Studijski program Zdravstvena njega Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici organizirao je treću po redu naučno-stručnu konferenciju ¨Sestrinstvo jučer, danas i sutra¨. Konferencija je u ova  dva dana okupila više od 350 učesnika koji su imali priliku saslušati 49 usmenih prezentacija naučno-stručnih radova i 14 poster prezentacija izlagača iz 7 različitih zemalja (Srbija, Hrvatska, Slovačka, Belgija, Albanija, Turska, Grčka). Konferenciju su otvorili prof. dr. sc. Damir Kukić, rektor Univerziteta u Zenici,  doc. dr. sc. Harun Hodžić,  dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici i gosp. Mensur Sinanović,  ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport  Zeničko-dobojskog kantona.
Prvog dana održavanja Konferencije, učesnicima su se uvodnim predavanjima obratili dr, sc. Victor Olsavzsky, šef ureda Svjetske Zdravstvene Organizacije u BiH, prim. dr. Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra Zdravstva kao i prof. Lubomira Lizakova iz Slovačke i prof. Ilknur Aydin Avci iz  Turske.  Uvodna predavanja su reflektirala sistem razvoja sestrinstva u našem društvu, ali ujedno očekivanja i smjernice SZO za razvoj i jačanje sestrinstva.  Nakon uvodnih predavanja održale su se dvije sesije usmenih prezentacija koje su proizvele Zaključke konferencije koji će se prezentovati i publikovati u sklopu publikacije III Naučno – stručne Konferencije ¨Sestrinstvo jučer, danas i sutra¨.

Drugi dan održavanja Konferencije bio je rezervisan za studente. Održana je radionica na temu  ¨Sprovođenja mjera i radnji osnovnog održavanja života¨ kao i takmičenje studenata u teorijskom znanju i praktičnim sestrinskim vještinama. Takmičenje predstavlja novinu u programu Konferncije i ima za cilj angažman studenta u aktivnom sudjelovanju. Takmičenje je odražno u prostorima modernog Trening centra Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Konferencija je uspješno završena sa slijedećim datumom novembar 2019. godine kada se planira održavanje IV Naučno stručne konferencije ¨Sestrinstvo jučer, danas i sutra¨.