fbpx
skip to Main Content

SVEČANO OBILJEŽENO 60 GODINA METALURŠKO-TEHNOLOŠKOG FAKULTETA

SVEČANO OBILJEŽENO 60 GODINA METALURŠKO-TEHNOLOŠKOG FAKULTETA

Danas je na Metalurško –tehnološkom fakultetu održana svečanost u povodu obilježavanja „Šezdest godina Metalurško-tehnološkog fakulteta i šest decenija razvoja visokog obrazovanja u Zenici.

U prisustvu predstavnika fakulteta na kojima se obrazuju studenti iz oblasti metalurgije  iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Bosne i Hercegovine, predstavnika Vlade Zeničko-dobojskog kantona, rukovodstva i zaposlenika Univerziteta u Zenici, bivših zaposlenika Metalurško-tehnološkog fakulteta, brojnih gostiju i prijatelja, održan je prigodan svečani program na kojem se govorilo o značaju razvoja visokog obrazovanja u Zenici, samim počecima, nastanku i radu prve visokoškolske institucije u Zenici, davne 1959. godine, te o uspjesima ovog fakulteta, ali i planovima za budući razvoj.

Ono što su svi govornici danas istakli jeste značaj metalurgije za sve aspekte života i razvoj ekonomije kako u Bosni i Hercegovini, tako i u svijetu.

Prof.dr.sc. Ilhan Bušatlić, dekan Metalurško-tehnološkog fakulteta istakao je da je značajno to da je tadašnje vodstvo grada i Bosne i Hercegovine pokazalo da ima jasnu viziju budućnosti, kada je 20. oktobra 1959. godine odlučeno da se formira Visoka tehnička škola, koja je kasnije prerasla u Fakultet za metalurgiju i materijale, a danas je to Metalurško-tehnološki fakultet.  Dekan je također istakao da su elaborati o formiranju dva nova studijska odsjeka na prvom ciklusu i jednog odsjeka na trećem ciklusu prošli proceduru usvajanja na Univerzitetu u Zenici, te se očekuje uskoro i usvajanje od strane Osnivača.

 

Bez obzira kakva bude budućnost i metalurgije i Željezare Zenica, kolege i kolegice sa Metalurško-tehnološkog fakulteta, tokom tih šest decenija, pokazali su kako se može vršiti transformacija i koliki je značaj visokog obrazovanja kako za fakultet, tako i za akademsku zajednicu, a rekao bih i šire – kazao je prof.dr.sc. Damir Kukić, rektor Univerziteta u Zenici, koji je dodao kako je to put kojim treba ići i u budućnosti.

Prisutnima se obratio i prof.dr.sc. Spahija Kozlić, minister za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i istakao da je i on upravo svoj radni angažman kao nastavnik započeo na ovom fakultetu, te zaželio uspješan rad fakultetu u budućnosti.

Osim toga prisutne su pozdravili i predstavnici fakulteta iz inostranstva, te uručili prigodne poklone.

 

 

 

UNIVERSITY OF ZENICA

Fakultetska 3
72000 ZENICA
BOSNIA & HERZEGOVINA

Unze logo bijeli

tel. +387 32 444 420, 444 421
fax. +387 32 444 431
E-mail: rektorat@unze.ba

Back To Top